Speelhuis-boerderij-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten
Blog

8 punten waarom elk kinderdagverblijf een natuurlijke buitenruimte moet hebben
8 punten

Waarom elk kinderdagverblijf een natuurlijke buitenruimte moet hebben

Een kinderdagverblijf met een buitenruimte vol groen of vol tegels. Die keuze is snel gemaakt. Kinderen kunnen leren van de natuur, uitdagingen aangaan en zichzelf ontwikkelen. Alle pluspunten weten? Lees dan snel verder!

Inspiratiegids mockup
Gratis inspiratiegids
  • Inspiratie voor uw speelruimte
  • Op uw gemak bladeren door alle mogelijkheden
  • Bekijk eenvoudig onze speelthema’s, gerealiseerde projecten en lees klantverhalen

8 punten waarom elk kinderdagverblijf een natuurlijke buitenruimte moet hebben:

1.    Het stimuleert de ontwikkeling van kinderen
2.    Zintuigen worden geprikkeld
3.    Er is meer ruimte voor fantasie en creativiteit
4.    Kinderen leren van de natuur 
5.    Kinderen vinden meer uitdaging en ontdekken meer
6.    In de natuur zijn is gezond
7.    Natuurlijke schaduw en spelaanleidingen
8.    Een trend die blijft en goed voelt

1.    Het stimuleert de
ontwikkeling van kinderen

Buitenspelen stimuleert op verschillende manieren de ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan sociale ontwikkeling door te spelen met andere kinderen. Tijdens dit  sociale contact moeten kinderen leren omgaan met conflicten, samen overleggen, rekening houden met anderen, omgaan met eventuele teleurstellingen, spelregels hanteren en problemen oplossen.

Natuurlijk zorgt buitenspelen ook voor een goede ontwikkeling op motorisch vlak. De motoriek wordt onder andere ontwikkelt door klimmen, klauteren, rennen, springen en glijden. Daarnaast zorgen handelingen zoals gooien, vangen en schoppen voor goede manipulatieve vaardigheden en buigen, schommelen en balanceren voor meer stabiliteit.

De cognitieve ontwikkeling wordt ook zeker buiten ontwikkeld. Denk hierbij aan het waarnemen en leren van verschillende elementen in de natuur. Ook de ruimte voor fantasie is goed voor deze ontwikkeling. 

Bovenstaande ontwikkelingen worden natuurlijk in elke buitenruimte gestimuleerd. Onze ervaring leert dat kinderen in een natuurlijke buitenruimte meer kunnen ontdekken en de ontwikkelingen nog meer worden gestimuleerd dan in een gewone buitenruimte. 

Trap-talud-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

 

2.    Zintuigen worden geprikkeld

Kleine kinderen leren van het prikkelen van zintuigen. De zintuigelijke ontwikkeling is in een natuurlijke omgeving goed te stimuleren. Denk hierbij aan een voelwand en verschillende natuurlijke ondergronden. Maar uiteraard ook aan verschillende structuren van natuurlijke materialen zoals gras, blaadjes, zand, water en hout. Ook de reuk en het zicht worden in een natuurlijke omgeving volop geprikkeld.  


3.    Er is meer ruimte voor fantasie en creativiteit

In een natuurlijke buitenruimte is er meer ruimte voor fantasie en creativiteit. Dit komt onder andere doordat er meer materialen zijn. Zo is een gevonden stok opeens een zwaard of een toverstaf. Zijn de struiken de hoge golven en wordt het boomschors aangezien voor koekjes! 

Door veel te fantaseren leert een kind creatief te zijn en buiten de lijntjes te denken. Als volwassenen kan dit heel goed van pas komen! 

4.    Kinderen leren van de natuur

Kinderen kunnen veel leren van de natuur. Denk bijvoorbeeld aan verschillende diertjes en planten. Maar ook een moestuin is een hele waardevolle toevoeging. Hier leren kinderen hoe het dagelijkse voedsel groeit. De planten in de buitenruimte en de moestuin hebben verzorging nodig, het is goed om de kinderen hierbij te betrekken om nog meer te leren van de natuur. 

U kunt zelf natuurlijke elementen aan de buitenruimte toevoegen, maar de natuurlijke basis biedt al veel leerpunten van zichzelf. 

5.    Kinderen vinden meer uitdaging en ontdekken meer

Net iets hoger klimmen, alleen een parcours afleggen, vies worden, allemaal grenzen die worden verlegt tijdens het buitenspelen. In een natuurlijke omgeving is veel uitdaging te vinden en ontdekken kinderen nog meer dan in een niet natuurlijke buitenruimte. 

Volgens Jantje Beton vinden kinderen meer speelplezier in een natuurlijke buitenruimte, dan in een niet natuurlijke omgeving. Is dat gelijk even mooi meegenomen! 

6.    In de natuur zijn is gezond

De ruimte hebben, verschillende spelaanleidingen en natuurlijke speeltoestellen geven aanleiding genoeg om lekker bewegen! Iedereen weet dat bewegen gezond is en onder andere zorgt voor minder overgewicht. In een buitenruimte vol tegels is minder te beleven dan in een ruimte met bijvoorbeeld een struikenbos of een talud met verschillende soorten beplanting. In een natuurlijke ruimte wordt bewegen dus nog meer gestimuleerd.

Bijkomende voordelen voor de gezondheid:

  • Goed voor de ogen doordat kinderen minder naar een scherm kijken;
  • Buitenspelen geeft rust;
  • Buitenspelen is goed voor de concentratie.

7.    Natuurlijke schaduw en spelaanleidingen

Een grote boom in het midden van de buitenruimte geeft niet alleen een natuurlijk uitstraling, het geeft ook meteen natuurlijke schaduw. Ook een rij struiken zorgt voor natuurlijke schaduw en dient gelijk voor een natuurlijke verstopplek voor de kinderen. 

Naast de natuurlijke speeltoestellen zorgen ook natuurlijke elementen voor spelaanleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een grote speelboom, stapstammen, een wilgentunnel, veldkeien of een balanceerbalk. Stuk voor stuk natuurlijke spelaanleidingen die perfect in een natuurlijke omgeving passen. 


8.    Een trend die blijft en goed voelt

Natuurlijk spelen op een kinderdagverblijf is een trend die wij zeker niet zomaar voorbij zien gaan. Deze trend wordt juist steeds verder uitgebreid en doorgevoerd. In deze blog reden genoeg om een groene buitenruimte te realiseren. Ook helpt een groene buitenruimte aan een goed imago van het kinderdagverblijf. Wij zien dat ouders het fijn vinden als een kinderdagverblijf een groene buitenruimte heeft. Ouders brengen hun kind namelijk graag naar een plek die goed voelt. Een natuurlijke en groene buitenruimte draagt bij aan dit goede gevoel. 

Speeltoestellen-glijbaan-rvs-Uniek-Speelprojecten

Vrijblijvend contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw kinderdagverblijf? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met u mee.