Groen-school-plein-speeltoestel
Schoolplein subsidie

Schoolplein subsidie

Wilt u een groen schoolplein aanleggen, maar zoekt u financiële ondersteuning? Met een schoolplein subsidie kunt u een deel van de kosten dekken. Veel gemeenten, provincies en fondsen bieden subsidies aan voor de vergroening van schoolpleinen. Op deze pagina leest u welke mogelijkheden er zijn en hoe u succesvol een subsidie aanvraagt.

Team-foto-intro

Bent u klaar om samen iets unieks te creëren?

Schoolplein subsidie: financiële steun voor een groen schoolplein 

Een groen schoolplein heeft veel voordelen, maar de aanleg ervan brengt kosten met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Een van de mogelijkheden is het aanvragen van schoolplein subsidie bij de gemeente of provincie. Maar er zijn nog meer opties, denk bijvoorbeeld aan een fonds of crowdfunding. Op deze pagina leest u alles over de verschillende mogelijkheden. 

Schoolplein subsidie wordt vaak alleen toegekend voor de vergroening van het schoolplein. Dit betekent dat er dan geen subsidie beschikbaar is voor speeltoestellen of speelstructuren, maar wél voor natuurlijke speelaanleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een wilgentunnel, een waterpomp of stapstenen. Daarnaast kunnen kosten voor het ontwerp, de aanleg en het beheer- en onderhoudsplan in aanmerking komen voor subsidie. Dit is per subsidieverstrekker verschillend, het is dus goed om te kijken waar subsidie beschikbaar voor is.

Schoolplein-balanceerstructuur-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

Kunnen wij u helpen met uw schoolplein subsidie aanvraag?

Team-Uniek-Speelprojecten-speeltoestellen

Subsidiebronnen voor een groen schoolplein 

In Nederland zijn er verschillende manieren om schoolplein subsidie aan te vragen voor de aanleg van groenblauwe schoolpleinen. Hieronder vindt u enkele opties: 

  1. Gemeentelijke subsidies 
    Veel gemeenten hebben subsidies beschikbaar voor groene schoolpleinen. Neem contact op met de afdeling Groen of Duurzaamheid van uw gemeente om te informeren naar de mogelijkheden en de aanvraagprocedure. 
     
  2. Provinciale subsidies 
    Sommige provincies bieden subsidies voor groenblauwe schoolpleinen of andere duurzame initiatieven. Controleer de website van uw provincie of neem contact op met de betreffende instantie.

Wij hebben een handig overzicht gemaakt van alle subsidieregelingen van gemeenten en provincies. Klik op de onderstaande button om het overzicht te bekijken.

3. Fondsen en stichtingen 
Diverse fondsen en stichtingen in Nederland ondersteunen groene schoolpleinen. Enkele voorbeelden zijn: 

Bekijk de websites van deze organisaties voor meer informatie over de aanvraagprocedures.

4. Landelijke subsidies 
Soms zijn er ook landelijke schoolplein subsidies beschikbaar voor groene projecten op scholen. Dit kan bijvoorbeeld via het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zo geven sommige waterschappen schoolplein subsidies voor waterdoorlatende ondergronden of regenwateropvang. Daarnaast vindt u op Overheid.nl meer informatie over de stimuleringsregeling groenblauwe schoolpleinen. 

5. Crowdfunding en sponsoring 
Naast subsidies zijn er andere manieren om een groen schoolplein te financieren: 

  • Crowdfunding: Gebruik platforms zoals Voorjebuurt.nl of SamenvoorjeBuurt.nl. 
  • Sponsoring: Lokale bedrijven, zoals hoveniers, bouwbedrijven en supermarkten, kunnen bijdragen in de vorm van geld of materialen. Ook ouders, buurtbewoners en bedrijven kunnen doneren. 
  • Acties op school: Organiseer een sponsorloop, verkoopactie of inzamelingsactie en betrek ouders en kinderen bij het project. 

6. Eigen bijdrage en samenwerkingen 
Vaak is een school onderdeel van een stichting. Ook hier kunt u vragen of zij kunnen bijdragen. Daarnaast vragen sommige scholen een kleine vrijwillige bijdrage van ouders. 

Zorg ervoor dat u goed onderzoek doet naar de specifieke voorwaarden en vereisten voor elke schoolplein subsidie, zodat u geen subsidies laat liggen. Door meerdere financieringsbronnen te combineren, wordt het makkelijker om een groen schoolplein te realiseren. Bent u op zoek naar een gerichte aanpak voor uw schoolplein? Wij helpen u graag. 

Tips voor het aanvragen van schoolplein subsidie  

  • Begin op tijd - Subsidieaanvragen kunnen veel tijd kosten; 
  • Informeer altijd eerst bij de gemeente - Zij weten of er binnen de gemeente regelingen beschikbaar zijn en waar u eventueel nog meer terecht kunt; 
  • Let op jaarlijkse budgetten - Gemeenten en provincies werken vaak met een beperkt jaarbudget, op = op; 
  • Geef aan dat het schoolplein openbaar toegankelijk is - Als kinderen buiten schooltijden op het plein mogen spelen, zien gemeenten hier extra waarde in. In sommige regio’s is dit zelfs een subsidievoorwaarde; 
  • Houd subsidieregelingen actueel in de gaten - Regelingen veranderen regelmatig, check daarom altijd de meest recente informatie; 
  • Onderzoek bredere subsidiemogelijkheden - Naast schoolplein subsidies zijn er vaak ook andere regelingen voor klimaatbestendige projecten. 

Plan voor uw subsidieaanvraag

Maak een sterk plan voor een subsidie aanvraag. Geef hierin aan waarom het schoolplein moet worden aangepakt. Toon aan dat het ontwerp bijdraagt aan een groen schoolplein, beweging, gezondheid en klimaatadaptatie. Voeg ook een begroting en planning toe voor een compleet beeld. Met een goede onbouwing maakt u namelijk meer kans op schoolplein subsidie. 

Neem de volgende punten mee in het plan: 

  • Probleemanalyse - Waarom moet het schoolplein aangepakt worden? Omschrijf de huidige situatie en waarom het schoolplein moet worden aangepakt. 
  • Doelen en visie - Wat wilt u bereiken? Maak deze doelen concreet en meetbaar: "We vervangen 30% van de tegels door gras en planten voor meer biodiversiteit en verkoeling". 
  • Ontwerp en maatregelen - Hoe wordt dit bereikt? Voeg een doordacht ontwerp toe met een onderbouwing. 
  • Samenwerking en draagvlak - Toon aan dat het schoolplein breed wordt gedragen. Beschrijf de inbreng van leerlingen in het ontwerp en de samenwerkingen met gemeente, speeltoestellen leverancier etc.  
  • Begroting en financiering - overzicht van de kosten en hoe deze worden gedekt. Is er bijvoorbeeld een bijdrage vanuit school of een fonds? 
  • Planning en uitvoering - Maak een overzicht van de planning, vanaf wanneer er wordt gestart met het ontwerp tot de opening van het nieuwe schoolplein. 
  • Evaluatie en toekomstbestendigheid - Geef aan hoe de school het effect van het plein meet en hoe het plein wordt onderhouden. 

Uiteraard kunnen wij u helpen bij het maken van dit plan (inclusief het ontwerp en de begroting). Zo weet u zeker dat u alles goed en onderbouwd aanlevert voor de subsidieaanvraag.  

Wilgentunnel-groen-beplanting-Uniek-Speelprojecten

Projecten met groene schoolpleinen:

Montessorischool Delft
Agatha Snellenschool
Basisschool De Klaverhoek
Groen-schoolplein-balanceren

Kunnen wij u helpen?

Bent u er klaar voor om de subsidie aanvraag te regelen of heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we helpen u graag verder.

^