Speeltoestellen-openbare-ruimte
Openbare ruimte

Toegankelijk voor iedereen

Speeltoestellen openbare ruimte

Speeltoestellen in de openbare ruimte zorgen voor heel veel voordelen. Zo ontstaat er een ontmoetingsplek die verbinding in de wijk realiseert. Dat wil toch elke gemeente? 

Inspiratiegids-uniek-speelrpojecten-gids
Gratis inspiratiegids
 • Ontvang branche-specifieke inspiratie
 • Ontdek de mogelijkheden
 • Bekijk gerealiseerde projecten 
 • Lees ervaringen van klanten

Speeltoestellen openbare ruimte

Een openbare ruimte, ook wel bekend als publieke ruimte, is een plek die voor iedereen toegankelijk is. Voorbeelden hiervan zijn speeltuinen in woonwijken, parken en andere gemeentelijke locaties. De professionele speeltoestellen die we in deze openbare ruimtes plaatsen, zijn ontworpen om door alle leeftijdsgroepen gebruikt te worden. Daarom is het van essentieel belang dat deze speeltoestellen voldoen aan de uiteenlopende behoeften van verschillende leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld een kleiner speelhuis voor kleine kinderen en een grotere speelstructuur voor kinderen die ouder zijn.

Speelcombinatie-robinia

De meerwaarde van openbare speeltoestellen

Een speeltuin in de openbare ruimte vormt een bruisende ontmoetingsplek voor jong en oud. Ook wordt bewegen en buitenspelen in een speeltuin gestimuleerd en dat is heel fijn in een wereld vol digitale mogelijkheden. De voordelen van openbare speeltoestellen zijn talrijk:

 • Bevordert een gezonde leefomgeving;
 • Versterkt de verbinding binnen de wijk;
 • Moedigt kinderen én ouders aan om naar buiten te gaan;
 • Stimuleert lichaamsbeweging en actief spel;
 • Biedt een uitlaatklep voor de energie van kinderen;
 • Faciliteert ontmoetingen, niet alleen tussen kinderen maar ook tussen ouders;
 • Ondersteunt de sociale en motorische ontwikkeling van kinderen;
 • Bevordert de creativiteit van kinderen.
Klimparcours-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

Speelprojecten in de openbare ruimte:

Gemeente Veenendaal
Speeltuin De Korenbloem
Speeltuin Middelweg

Buurtparticipatie speeltoestellen openbare ruimte

Buurtparticipatie houdt in dat buurtbewoners betrokken worden bij belangrijke beslissingen die gemaakt worden in de wijk. Gemeente en inwoners worden bij elkaar gebracht. Inwoners mogen middels het burgerinitiatief aangeven wat de wensen zijn om de buurt mooier te maken. De ouders en kinderen in de wijk weten als geen ander waar behoefte aan is. Ook als het gaat om de speelvoorzieningen. Op deze manier wordt er dus samen met de bewoners een speelplek gecreëerd. Om dit te bereiken moet er met de buurtbewoners gesproken worden. Samen kunnen we een plan maken om de gesprekken te voeren en de wensen te achterhalen.

Eisen voor speeltoestellen in de openbare ruimte

Al onze speeltoestellen voor de openbare ruimte worden zorgvuldig ontworpen door onze deskundige ontwerper, met strikte naleving van alle geldende regels en normen. Ook rijdens het bouw- en installatieproces worden deze regels meegenomen. Enkele belangrijke punten waar we op letten zijn:

 • Hoogwaardige constructiekwaliteit;
 • Bescherming tegen beknelling;
 • Onbeklimbare daken;
 • Een obstakelvrije zone van 1,5 meter rondom het toestel;
 • Een valdempende ondergrond.

Na de installatie worden alle speeltoestellen voor openbare ruimte grondig geïnspecteerd en krijgen ze een certificaat (EN1176) die de veiligheid garandeert. Op deze manier kunt u erop vertrouwen dat onze speeltoestellen voldoen aan alle vereisten en veilig zijn voor gebruik. Om deze veiligheid te blijven waarborgen, adviseren wij jaarlijkse inspecties en onderhoud van de speeltoestellen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op onze pagina over de keuring van speeltoestellen.

Natuurlijke speeltoestellen openbare ruimte

Gemeenten en bewoners hechten veel waarde aan een groene en natuurlijke omgeving. Onze natuurlijke speeltoestellen, vervaardigd uit duurzaam Robiniahout, passen perfect in deze natuurlijke omgeving of maken de omgeving natuurlijk. Natuurlijk spelen tussen het groen heeft een grote aantrekkingskracht op kinderen en stimuleert de verbeelding, wat resulteert in de meest fantastische avonturen. In de openbare ruimte is het belangrijk dat de speeltoestellen hufterproef zijn. Robiniahout is een robuuste houtsoort dus dat zit goed!

Bovendien biedt Robiniahout eindeloze mogelijkheden voor thematische ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld al een speelmolen gerealiseerd in de buurt van de Kinderdijk. Maar ook kleine details kunnen het verschil maken. Stelt u zich bijvoorbeeld een openbare speelplek in de buurt van de zee voor. Dit thema kan eenvoudig worden verweven door subtiele toevoegingen zoals een reddingsboei of een houten meeuw op het dak van een speeltoren.

Klimparcours-chillnet-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

Vrijblijvend contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente of openbare ruimte? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met u mee.

Laat je door ons inspireren: Vraag gratis inspiratiegids aan
Inspiratiegids-uniek-speelrpojecten-gids