Kinderdagverblijven-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten
Robinia speeltoestellen

Robinia speeltoestellen

Robinia speeltoestellen, wat ons betreft is robina hout het perfect hout voor een speeltoestel. Alle voordelen en informatie weten over dit prachtige hout? Lees alles op deze pagina.

Inspiratiegids-uniek-speelprojecten-gids
Gratis inspiratiegids
 • Ontvang branche-specifieke inspiratie
 • Ontdek de mogelijkheden
 • Bekijk gerealiseerde projecten 
 • Lees ervaringen van klanten

Een natuurlijke uitstraling met robinia speeltoestellen

Robiniahout, ook wel pseudoacacia genoemd, heeft onder andere een natuurlijke uitstraling door de mooie houtkleur. Met de tijd wordt het hout alleen maar mooier, omdat het in een mooie kleur vergrijst. Daarnaast heeft robinia hout ook een speelse uitstraling. Dit komt doordat het hout nooit recht is. Wij maken graag gebruik van deze originele vormen in onze speeltoestellen. Door de grillige vormen hebben de robinia speeltoestellen een speelse en natuurlijke uitstraling waar iedereen van onder de indruk is!

Als u het ons vraagt is Robiniahout het perfecte houtsoort om te gebruiken voor natuurlijke speeltoestellen in elke branche. Van een schommel van robinia hout op een school tot reusachtige speeltoren op een vakantiepark, alles kan met dit veelzijdige hout. Robinia bomen kunnen wel 30 meter hoog worden, ideaal dus om te gebruiken bij grote Robinia speeltoestellen. Neem een kijkje op onze pagina over natuurlijk spelen en laat u verassen door de vele mogelijkheden en de uitstraling.

Schoolplein-Speeltoestellen-Klimparcours-Uniek-Speelprojecten

Hoe duurzaam zijn speeltoestellen van robinia hout?

Robinia hout groeit van nature in het oosten van de Verenigde Staten. Gelukkig is de houtsoort door de aanleg van plantage bossen ook dichterbij huis te vinden. Op dit moment komt de beste kwaliteit die er in Europa te vinden is uit Hongarije. In dit land groeit het hout langzaam, dit zorgt voor een sterke stam die erg slijtvast en duurzaam is. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat wij graag onze speeltoestellen maken van robiniahout uit Hongarije. Omdat het niet heel ver van huis is, is transportbevuiling beperkt. Mooi meegenomen!

Robiniahout is een hardhout met maar liefst levensduur van 20 tot 25 jaar. Het hout behoort tot duurzaamheidscategorie I, wat betekent dat het superieur is aan alle andere Europese hardhoutsoorten. Perfect hout voor speeltoestellen dus! Ter vergelijking: eikenhout is minder hard dan robinia en heeft duurzaamheidsklasse 2 (15 tot 25 jaar). Eén van de redenen dat deze houtsoort zo lang mee gaat is dat de balken een zeer hoge weerstand hebben tegen de aantasting door insecten en houtrot. Het hout is ook extreem zwaar en hard, met sterkte-eigenschappen die zelfs aanzienlijk hoger zijn dan die van bijvoorbeeld eikenhout!

Deze oersterke houtsoort is ook nog eens voorzien van het FSC keurmerk. Dit houdt in dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Een heel fijn idee! De garantietermijn bedraagt 10 jaar (op de constructie). De uiteindelijke levensduur is afhankelijk van standplaats, onderhoud en intensiviteit gebruik.

Speelstructuur-school-balanceren-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

Gerealiseerde projecten met robinia hout

EuroParcs Parc du Soleil
Kinderdagverblijf 't Parelbosch
Agatha Snellenschool

Robinia speeltoestel op maat

We benoemde het net al even: robinia houten palen zijn nooit recht. Elke balk is anders en dus uniek. Door met deze robinia houten palen aan de slag te gaan en een speeltoestel te realiseren is ook elk speeltoestel uniek. En u raadt het al (wij heten niet voor niets Uniek Speelprojecten), wij zijn dol op deze unieke eigenschappen. Robiniahout is het perfecte hout voor een speeltoestel op maat.

Ook leent deze houtsoort zich perfect om te bewerken. Met een logo, naam of icoon in het hout gebrand kunnen we de speeltoestellen van robinia personaliseren. Ook is het mogelijk om een houtsculptuur van robinia te maken. Zo zit er bijvoorbeeld een houten meeuw op het dak van het speeltoestel of liggen er houten gebakjes op het loket. Dit is een hele leuke manier om de robinia speeltoestellen te voorzien van een thema en de speeltoestellen echt uniek te maken. Wilt u hier meer weten? Kijk dan op onze pagina over maatwerk speeltoestellen.

Zijn robinia speeltoestellen duur?

Over het algemeen kunnen professionele speeltoestellen gemaakt van robinia hout als duurder worden beschouwd in vergelijking met andere soorten houten speeltoestellen. Dit komt door verschillende factoren:

Materiaalkosten: Robinia hout staat bekend als een hoogwaardige, duurzame houtsoort met uitstekende eigenschappen voor buitentoepassingen. De kosten van robinia hout kunnen hoger zijn dan die van andere houtsoorten die minder duurzaam zijn.

Productie- en verwerkingskosten: Het bewerken en vormgeven van robinia hout is doorgaans arbeidsintensiever dan bij andere houtsoorten vanwege de hardheid en dichtheid van het hout.

Duurzaamheid en levensduur: Hoewel de initiële kosten (kosten die worden gemaakt tijdens de ontwikkeling) hoger kunnen zijn, bieden speeltoestellen van robinia hout over het algemeen een langere levensduur en vereisen ze minder onderhoud dan speeltoestellen gemaakt van minder duurzame materialen. Op de lange termijn kunnen deze lagere onderhoudskosten de hogere initiële investering compenseren.

Hoewel robinia speeltoestellen mogelijk duurder zijn in aanschaf, zijn ze tegelijkertijd een waardevolle investering vanwege hun duurzaamheid, natuurlijke uitstraling en lange levensduur. Bovendien voldoen de speeltoestellen aan hoge veiligheidsnormen.

Speeltoestellen robinia: fijne hout eigenschappen:

 • Slijtvast;
 • Fijne nerf;
 • Robuust en zeer hard (hierdoor ook vandalisme bestendig);
 • Natuurlijke uitstraling;
 • Onderhoudsvriendelijk;
 • Duurzaamheidsklasse 1;
 • Geschuurd en splintervrij;
 • Levensduur 20 tot 25 jaar.

Daarnaast kan robinia hout heel goed tegen vocht, ideaal dus voor Robinia speeltoestellen in het water of een waterbaan.

Speeltoren-camping-touwen-speeltoestellen-Uniek-Speelprojecten

Vrijblijvend contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw buitenruimte? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met u mee.