Speelhuis-robiniahout-glijbaan-Uniek-Speelprojecten
Blog

Welk hout voor speeltoestellen? Robinia hout!

Welk hout voor speeltoestellen? Robiniahout!

Welk hout voor speeltoestellen is nu echt geschikt? Wat ons betreft is daar maar één antwoord op, namelijk: robiniahout! Alle voordelen en informatie weten over dit prachtige hout? Lees alles in deze blog.

Inspiratiegids mockup
Gratis inspiratiegids
  • Inspiratie voor uw speelruimte
  • Op uw gemak bladeren door alle mogelijkheden
  • Bekijk eenvoudig onze speelthema’s, gerealiseerde projecten en lees klantverhalen

In deze blog 4 redenen waarom robiniahout het hout voor speeltoestellen is:

1.    Robiniahout heeft een natuurlijke en speelse uitstraling;
2.    Robiniahout is duurzaam en goed voor het milieu; 
3.    Elke balk van Robinia hout is uniek, dit zorgt voor unieke speeltoestellen;
4.    Robiniahout heeft hele fijne hout eigenschappen.

1. Robiniahout heeft een natuurlijke en speelse uitstraling;

Robiniahout, ook wel pseudoacacia genoemd, heeft natuurlijke uitstraling door de mooie houtkleur. Met de tijd wordt het hout alleen maar mooier, omdat het in een mooie kleur vergrijst. 

Van nature heeft het hout een speelse uitstraling. Dit komt doordat het hout nooit recht is. Wij maken graag gebruik van deze grillige vormen in onze speeltoestellen. Door de grillige vormen hebben de Robinia speeltoestellen een speelse uitstraling waar iedereen van onder de indruk is!

Als u het ons vraagt is Robiniahout het perfecte houtsoort om te gebruiken voor natuurlijke speeltoestellen. Van een schommel van Robinia hout tot reusachtige speeltoren, alles kan met dit veelzijdige hout. Robinia bomen kunnen wel 30 meter hoog worden, ideaal dus om te gebruiken bij grote Robinia speeltoestellen. Neem een kijkje op onze blog over natuurlijk spelen en laat u verassen door de vele mogelijkheden en de uitstraling.

2. Robiniahout is duurzaam en goed voor het milieu

Robinia hout groeit van nature in het oosten van de Verenigde Staten. Gelukkig is de houtsoort door de aanleg van plantage bossen ook dichterbij huis te vinden. Op dit moment komt de beste kwaliteit die er in Europa te vinden is uit Hongarije. In dit land groeit het hout langzaam, dit zorgt voor een sterke stam die erg slijtvast en duurzaam is. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat wij graag onze speeltoestellen maken van Robiniahout uit Hongarije. Omdat het niet heel ver van huis is, is transportbevuiling beperkt. Mooi meegenomen!

Robinia hout is een hardhout met maar liefst levensduur van meer dan 25 jaar (duurzaamheidsklasse 1). Perfect hout voor speeltoestellen dus! Ter vergelijking: eiken hout is minder hard dan Robinia en heeft duurzaamheidsklasse 2 (15 tot 25 jaar). Eén van de redenen dat deze houtsoort zo lang mee gaat is dat de balken een zeer hoge weerstand hebben tegen de aantasting door insecten en houtrot. 

Deze oersterke houtsoort is ook nog eens voorzien van het FSC keurmerk. Dit houdt in dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant . Een heel fijn idee!

3. Unieke speeltoestellen

We benoemde het net al even: Robinia houten palen zijn nooit recht. Elke balk is anders en dus ook uniek. Door met deze Robinia houten palen aan de slag te gaan en een speeltoestel te realiseren is ook elk speeltoestel uniek. En u raadt het al (wij heten niet voor niets Uniek Speelprojecten), wij zijn dol op deze unieke eigenschappen. Robiniahout is het perfecte hout voor een speeltoestel op maat.

Ook leent deze houtsoort zich perfect om te bewerken. Een logo, naam of icoontje in het hout gebrand voegt ontzettend veel toe als we het hebben over het personaliseren van de speeltoestellen. Dit doet trouwens geen afbreuk van de natuurlijke uitstraling, is dat mooi meegenomen! 

4. Robiniahout heeft hele fijne hout eigenschappen

Robinia hout eigenschappen:
•    Slijtvast;
•    Fijne nerf;
•    Robuust en zeer hard (hierdoor ook vandalisme bestendig);
•    Natuurlijke uitstraling;
•    Onderhoudsvriendelijk;
•    Duurzaamheidsklasse 1;
•    Geschuurd en splintervrij;
•    Levensduur van ruim 25 jaar.

Daarnaast kan Robinia hout heel goed tegen vocht, ideaal dus voor Robinia speeltoestellen in het water of een waterbaan.

Robiniahouten-speeltoestel-Uniek-Speelprojecten

Vrijblijvend contact

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw buitenruimte? Neem dan contact met ons op en wij denken graag met u mee.